Jedzenie z mikrofali – czy podgrzewanie w mikrofali jest zdrowe?
20 listopada, 2022Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Podgrzewanie w mikrofali to dobry sposób na szybki posiłek. Korzystając z tego rodzaju udogodnień, nie trzeba ani przyrządzać potrawy od zera, ani czekać długo, aż będzie gotowa do spożycia. Wiele osób ma jednak poważne wątpliwości dotyczące tego, czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe. Dlatego też postaramy się wyjaśnić to zagadnienie.
Jak działa mikrofalówka?
Mikrofalówka to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Gotowanie w mikrofalówce jest szybkie, co ułatwia życie zabieganym i zapracowanym domownikom. Działanie mikrofalówki opisać można w łatwy sposób, choć w rzeczywistości wcale nie jest to tak proste. Podgrzewanie w mikrofali uruchamia proces, polegający na poborze energii elektrycznej. Ta z kolei przekształcana jest w promieniowanie elektromagnetyczne, które wnika w żywność, podgrzewając ją. Dzięki temu potrawy z kuchenki mikrofalowej szybko nabierają temperatury, zwłaszcza gdy ustawimy większą moc.
Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe?
Kuchenka mikrofalowa a zdrowie – dla wielu osób te dwie rzeczy nie idą w parze. Nic dziwnego, bo fale radiowe i mikrofale oraz promieniowanie nigdy nie kojarzą się z czymś dobrym dla organizmu. Dlatego też wpływ mikrofal na organizm od dawna jest przedmiotem dyskusji, a nawet sporów. W praktyce okazuje się jednak, że podgrzewanie potraw w mikrofalówce wcale nie jest tak szkodliwe, jak mogłoby się wydawać. Warto jednak zwracać uwagę na pojemniki, w których podgrzewamy gotowe dania do mikrofalówki i potrawy, których nie można podgrzewać w urządzeniu. Sama szkodliwość kuchenek mikrofalowych jest znikoma, a ich działanie nie szkodzi ani potrawom, ani organizmowi ludzkiemu.
Największe mity o kuchenkach mikrofalowych
Najczęściej powtarzane mity dotyczą zjawiska, jakim są fale elektromagnetyczne zdrowie człowieka ma być bowiem zagrożone w wyniku ich pojawienia się. W rzeczywistości długość mikrofali nie sięga poza urządzenie, a ich wydostawanie się uniemożliwia już sama mikrofalówka jak działa, by fale nie docierały do człowieka? Urządzenie wyposażone jest w specjalną siatkę, która umożliwia gotowanie w mikrofali bez stwarzania niebezpieczeństwa dla człowieka. Szkodliwość kuchenki mikrofalowej to jeden z mitów, który w dalszym ciągu jest jednak powtarzany przez wiele osób.
Sporo z nich twierdzi również, że nagrzewanie mikrofalowe prowadzi do utraty smaku potraw. W rzeczywistości działanie kuchenki mikrofalowej opiera się na wprawianiu w drganie cząsteczek wody, znajdujących się w pokarmie. Energia, która powstaje w ten sposób, jest przekazywana innym cząsteczkom, a dania w mikrofalówce nabierają temperatury. Dlatego też gotowanie w kuchence mikrofalowej najlepiej sprawdzi się w przypadku zup i napojów. Dania suche najlepiej umieścić w specjalnym pojemniku z odrobiną wody.
Czy jedzenie z mikrofalówki jest mniej wartościowe?
Wysokie temperatury i obróbka cieplna nigdy nie wpływają pozytywnie na najważniejsze składniki, które znajdują się w żywności. Im wyższe temperatury, tym więcej witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy ulega rozpadowi. Współczesne badania potwierdzają jednak, że gotowanie w mikrofalówce jest zdecydowanie zdrowsze, niż podgrzewanie na patelni czy na tradycyjnej kuchni. Dlatego też podgrzewanie jedzenia dla dzieci w mikrofali jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż ta sama czynność, wykonywana np. na kuchence elektrycznej. Należy pamiętać jednak, że nie wszystkie potrawy nadają się do tego rodzaju obróbki cieplnej. Złym pomysłem będzie chociażby pieczenie mięsa w mikrofali. Szkodliwe jedzenie to również szpinak, jajka, ryż czy owoce.
Czy mikrofalówka jest rakotwórcza?
Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe. W społeczeństwie funkcjonują również opinie, że szybkie dania z mikrofali czy dania gotowe do mikrofalówki są rakotwórcze. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Każdy, kto wie, jak podgrzewać w mikrofali, zdaje sobie również sprawę z tego, że bardzo ciężko jest przypalić takie danie. A to właśnie spalenizna jest rakotwórcza. Jeśli chodzi o urządzenie, jak mikrofalówka zasada działania wyklucza powstanie tego typu problemów. Stąd też jedzenie z mikrofali nie jest zagrożeniem.
Czy mleko z mikrofali jest zdrowe?
Jeśli chodzi o podgrzewanie mleka w mikrofali, zdania są podzielone. Z pewnością podgrzewanie mleka matki w mikrofali nie jest wskazane. Jak wygląda sytuacja z mlekiem modyfikowanym? Jak już zostało wspomniane, podgrzewając potrawę, traci ona wiele wartości odżywczych. Podobnie przebiega grzanie mleka w mikrofali. Co więcej, mleko podgrzane w mikrofali może być zbyt gorące, co z kolei będzie skutkować poparzeniem dziecka.
Mieszanki dostępne na rynku, bardzo dobrze rozpuszczają się już w ciepłej wodzie, ale nie mogą być podawane po upływie dłuższego czasu od przyrządzenia. Dlatego też przygotowywanie mleka wcześniej, a następnie jego podgrzewanie w mikrofalówce nie jest dobrym pomysłem. Lepiej wykorzystać urządzenie, stosując przepisy z kuchenki mikrofalowej i serwować dania z mikrofali dorosłym użytkownikom, a dla maluchów przygotowywać świeże mleko i w takiej formie podawać im posiłek.
Czego nie można podgrzewać w mikrofali?
Jedzenie z mikrofalówki jest szybkie, a wielu przypadkach również smaczne. Niestety, istnieją produkty, które podgrzane w mikrofalówce tracą cenne wartości, a nawet stają się toksyczne dla organizmu człowieka. Szkodliwość mikrofali dotyczy zwłaszcza takich produktów, jak ryż, szpinak, surowe mięso, owoce, woda, różnego rodzaju sosy, a także ziemniaki i grzyby.
Jaki wpływ ma promieniowanie mikrofalowe na organizm człowieka?
Promieniowanie mikrofalowe nie przedostaje się poza urządzenie. Jest to możliwe dzięki specjalnej siatce, w którą wyposażone jest każde tego typu urządzenie. Poza mikrofalówkę może co prawda wydostać się nieco mikrofal, ale nie są one nawet w najmniejszym stopniu tak silne jak te, które przebiegają wewnątrz urządzenia. Jeśli chodzi więc o urządzenie typu mikrofalówka szkodliwość promieniowania jest niewielka, gdyż człowiek nie jest narażony na silne fale.
W jakim naczyniu najlepiej podgrzewać jedzenie?
W mikrofalówce dobrze sprawdzi się szkło, które przewodzi fale mikrofalowe. Nie może mieć ono jednak żadnych zdobień, wykonanych z dodatkiem metalu. Podgrzewanie w mikrofali w plastiku jest możliwej z kolei tylko wówczas, gdy pojemnik ma specjalne oznaczenia mówiące, że może być stosowany do tej formy przygotowywania posiłku. Dania z mikrofalówki można podgrzewać również w naczyniach wykonanych z drewna lub nieozdobionej niczym ceramiki, która powoli się nagrzewa i stanowi dobry materiał do odgrzewania dania z kuchenki mikrofalowej.
Jak czyścić kuchenkę mikrofalową?
Szkodliwość mikrofalówek może wynikać nie tylko z promieniowania, ale również i z ich stanu czystości. Lekceważenie nawarstwiających się resztek pokarmu, stanowi idealną pożywkę dla bakterii. W sklepach dostępne są gotowe preparaty, służące do czyszczenia mikrofalówki. Ci, którzy wolą domowe rozwiązania, mogą zastosować np. roztwór octu z wodą. Wystarczy włożyć go do urządzenia na kilka minut, a następnie przetrzeć wnętrze ściereczką.
całe życie podgrzewam jedzonko w mikrofali i żyje